27 Mayıs 2010 Perşembe

ORTAYA KARIŞIK

MEYVE PARÇALI KURABİYEÇİKOLATALI CHESSCAKEKABAK BÖREĞİ ( SEDA'DAN )ÇİLEK SOSLU SAKIZLI MUHALLEBİ ( SEDA'DAN )YOĞURTLU PATATES TOPLARIKÖSTEBEK PASTA

15 Mayıs 2010 Cumartesi

THE WRESTLER

Selam canlar. Çok zaman oldu ama The Wrestler ( Şampiyon ) filmini daha yeni izleyebildim. Çok çok iyi değil ama izlenesi bir film. Kamera hareketleri yordu biraz beni o kadar, bir de Mickey'in hali yordu, ben eskisi gibi hatırlamak adına aşağıdaki fotosunu koydum....

11 Mayıs 2010 Salı

KREMALI TART

Merhaba canlar. Ben hızımı alamadım tart yapmaya devam:-) Yine Oktay Usta'dan bir tarif ve ilk denemede nefis lezzet, tavsiye ederim mutlaka. Tartın orjinal adı "Kayısılı Tart".

KAYISILI TART
Malzemeler:
100 gr. margarin veya tereyağı
2 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çay bardağı pudra şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Üzeri için:
500 gr. taze kayısı
1 çay bardağı toz şeker
( ben muz ve taze yaban mersini kullandım. Yaban mersinlerini şekerle pişirdim, muzu çiğ kullandım. )

Kreması için:
2,5 su bardağı süt
4 çorba kaşığı toz şeker
3 çorba kaşığı un
1 paket vanilya

Hazırlanışı :
Bir karıştırma kabına unu döküyoruz ve ortasını havuz şeklinde açıp içine iyice yumuşamış margarini koyup, yumurtayı kırıyoruz. Unun üzerine pudra şekerini, kabartma tozunu serpiyoruz. Önce havuzun içindeki parmaklarımızın ucuyla karıştırıp, peşinden unu içe doğru çekerek, kulak memesi kıvamında bir hamur ortaya çıkarıyoruz. Tart hamurlarının mayalı hamur gibi uzun süre yoğrulmaması gerekiyor. yağlanmış unlamış tart kalıbına, hamurumuzu merdaneyle dengeli olarak açıp, 5 yerinden çatal batırıyoruz. Öncecden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15-20 dk. pişiriyoruz. Tartımız fırında pişerken kremayı hazırlıyoruz.

Kremanın hazırlanışı: Bir tencereye sütü, şekeri, unu, vanilyayı döküyoruz. Sürekli çırpma teliyle karıştırarak pişiriyoruz. 1-2 dk. kaynatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.

Pişirdiğimiz tartı soğuduktan sonra kalıbından çıkartıp, sevis yapacağımız tabağa alıyoruz. Üzerine kremayı boşaltıp, kaşık yardımıyla kremayı her tarafa yayıyoruz.

Bir tavaya toz şekeri, ortadan ikiye kesilmiş kayısıları koyup yüksek ateşte 5 dk. karıştırarak pişiriyoruz. Pişmiş kayısıları kesilmiş tarafları kremanın üzerine gelecek şekilde yan yana diziyoruz. Tartımız ılıyınca buzdolabına koyuyoruz, 3-4 saat bekletip soğuk servis ediyoruz. Afiyet olsun...

8 Mayıs 2010 Cumartesi

ÇOCUKLUK HATIRASI

Merhaba canlar. Herkese keyifli hafta sonları diliyorum. Beze çok sevdiğim bir tatlı, çocukken de bayılırdım. Çok kereler denedim ama başarılı olamamıştım. Şimdi sevgili Özgül'ün tarifinden yaptım, nefis oldu. Çok teşekkür ediyorum tarif için.

Kesin bir ölçüyle yapmadım ben, çünkü birikmiş yumurta aklarım vardı. Ölçü tarifte 4 yumurta akına 4 bardak pudra şekeriydi. Ben de her yumurta akı için bir bardak pudra şekeri koydum. Önemli olan karıştırırken altının kısık ateşte olması ve çelik tencerede karıştırılması. Önce yavaş sonra yüksek devirde karıştırıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye krema pompası ile şekil vererek yerleştiriyoruz. Soğuk fırına koyuyoruz, ve 100 derecede pişiriyoruz. Sararmadan fırını kapatıyoruz ve fırın kapağını açmadan fırın soğuyana kadar bırakıyoruz. Afiyet olsun:-)

7 Mayıs 2010 Cuma

SEBZELİ KİŞ

Merhaba canlar. Ben tart tı kiş ti yapmaya korkardım, nedeni ise hem çok uğraştırmalı olması hem de tutmasının garanti olmamasıydı. Ama bu tarif şahane:-) İlk kez yapmama rağmen ( kendimi övmek gibi olmasın:-) harika oldu, tadı da nefisti. Denemenizi hararetle tavsiye ederim.
Tarif Oktay Usta'ya ait, Çay Saati kitabından aldım. Ben iki versiyonunu yaptım. Orjinal adı Peynirli Ispanaklı Tart. Tarifin en güzel yanlarından biri ise kepek unuyla yapılması, diyeti de bozmadan yenebiliyor:-)

Hamuru için:
3 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı karbonat
tuz
alabildiği kadar kepek unu

İç harcı için:
yarım kilo ıspanak ( diğerini aynı ölçüde pırasa ile yaptım. )
2 adet kuru soğan
2 diş sarımsak ( ben iki tarife de koymadım )
tuz, karabiber, sıvıyağ
bir kase beyaz ya da kaşar peynir
( kaşar peynir kullanacaksanız rendeleniyor, beyaz penyir küp küp doğranıyor. )

Ben ayrıca ikisine de mısır, bezelye,ve ıspanaklıya ceviz koydum.

Sosu için:
1 yumurta
1 çay bardağı süt

Hazırlanışı:
Karıştırma kabının içine yoğurdu ve sıvı yağı koyup iyice karıştırıyoruz. Üzerine unu, tuzu ve karbonatı ekliyoruz, yoğuruyoruz ve kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlıyoruz. Hamuru dinlenmeye bırakıyoruz.

Diğer taraftan iç harcı hazırlıyoruz. Ispanakları yıkayıp süzüyoruz. Soğanları iri iri doğruyoruz. Bir tavanın içine sıvı yağ ekliyoruz. Önce soğan ve sarımsağı kavuruyoruz. Sonra ıspanak ve baharatları ekliyoruz. Hafif kavurup tavayı ocaktan alıyoruz.

Hamuru merdane yardımıyla kurşun kalem kalınlığında açıyoruz. ( Ben tart kalıbı kullandım ama orta boy yuvarlak borcam da da pişebilir. ) Kalıbın içine yayıyoruz ve üç dört yerinden çatalla deliyoruz.

Hamurumuzu önceden ısıtılmış ( 170 derece ) fırında 10 dk. pişiriyoruz.
Fırından çıkarıp iç harcımızı üzerine eşit miktarda döküyoruz. Sütle yumurtayı karıştırıp harcın üzerine döküyoruz. Üzerine hangi peyniri tercih ettiysek onu koyuyoruz tekrar fırınlıyoruz. Peynir kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından alıp soğuduğunda servis kabına alıyoruz. Afiyet olsun:-)

PIRASALI KİŞISPANAKLI KİŞ

6 Mayıs 2010 Perşembe