27 Mayıs 2009 Çarşamba

NAİM TİRALİ

Naim Tirali Yaşamını Yitirdi

Gazeteci-Yazar Naim Tirali, hayatını kaybetti. Tirali, perşembe günü Giresun'un Piraziz ilçesinde toprağa verilecek. TGC üyesi, Basın Şeref Kartı ve 1997 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi gazeteci ve edebiyatçı eski milletvekili Naim Tirali, İstanbul'da vefat etti. Tirali için yarın Caddebostan Kültür Merkezi'nde bir tören düzenlenecek. Tirali'nin cenazesi törenin ardından toprağa verilmek üzere Giresun'un Piraziz ilçesine gönderilecek. 1943 yılında Yeşil Giresun Gazetesinde gazeteciliğe başlayan Naim Tirali'nin, yayınlanmış çok sayıda öykü kitabı bulunuyor. Tirali 84 yaşındaydı.
Naim Tirali için yazılmış Türk Dili Dergisi'nde yayınlanmış yazıyı bu linkten okuyabilirsiniz
Naim Tirali
25 Aralık 1925 yılında Giresun'da doğdu. İlkokulu Piraziz ve Giresun'da okudu. Galatasaray Lisesi'ni, ardından İstanbul Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. İlk öyküsünü 1943 yılında Yeşil Giresun Gazetesi'nde yayımladı. 1946 yılında Giresun'da Karadeniz Postası gazetesini çıkardı. Hukuk doktorası için gittiği Paris'te bir yıl kalıp yurda döndü. Yenilik Basımevi ve Yayınevi'ni kurdu. Beş yıl süreyle Yenilik Dergisi'ni çıkardı. 1956 yılında Vatan Gazetesi'ne girdi. 1959 yazı işleri müdürüyken, bir Amerikalı yazarın Adnan Menderes'i eleştiren yazısını yayımlaması nedeniyle 16 ay hapse mahkum oldu. Yüz gün cezaevinde kaldıktan sonra 27 Mayıs 1960 ihtilaliyle birlikte serbest bırakıldı. 1961 yılında Giresun Milletvekili seçildi. 1962 yılında Vatan Gazetesi'ni devralarak 1975 yılına kadar Ankara ve İstanbul'da yayınını sürdürdü. 1977 yılında basın şeref kartı aldı. 1960'lı yıllarda Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası İkinci Başkanlığı; milletvekilliği sırasında ise , Dünya Parlamentolar Birliği Türkiye Grubu Başkanlığı ve CHP Meclis Grubu Onur Kurulu Üyeliği yaptı. Lise öğrenciliği yıllarında yazmaya başladığı öykülerinden bazıları yabancı dillere çevrilmiş, okul kitaplarına alınmıştır. Naim Tirali'nin öykücü olarak Türk edebiyatında önemli bir yeri vardır.

Yapıtları
-Park (Öykü)- Yirmibeş Kuruşa Amerika (Öykü)- Aşka Kitakse (Öykü)- Piraziz Nere Berlin Nere (Öykü)- Aşk Dediğin (Öykü)- Çılgınca Şeyler (Öykü)- İki Şalom Arasında (Gezi Yazıları)- Sakıncalı Yazarlardan Sakıncasız Öyküler (Çeviri Seçki)- Şapkasını Yiyen Bakan (Gazete Yazıları)- Karanlığa Işık Tutmak (Gazete Yazıları )

NOT: Yazı GİRESUN SONHABER GAZETESİ'NDEN alınmıştır.

26 Mayıs 2009 Salı

ERSAL PASTACILIK DÜNYASI

Merhaba arkadaşlar. Bloggerdaki sorunu hala anlayabilmiş değilim, ama en azından bugün birşeyler ekleyebiliyorum. Çok azınızı ziyaret edebildim ve yorum yazabildim. Sonra ne oluyor bilmiyorum, zınk diye kapanıyor sayfa:-(

Sevgili Kuzenim Gül ( DAMAK TADI ) bana bu harika kalıbı gönderdi. Canım benim çok teşekkür ediyorum, harika bir şekli var ve eminim harika kekler yapacağım bu kalıpla. Çok öpüyorum canım...
Bugün sizlere bahsettiğim pastacılık malzemeleri satan dükkanın görüntü ve adresini yayınlıyorum. Giresun'lu bloggerlara iyi alışverişler dilerim. Sevgilerimle...

ERSAL PASTACILIK DÜNYASI : HACI MİKTAT MAHALLESİ, FATİH CADDESİ, KLAS PASTANESİ YANI, GİRESUN...
TEL : 0454 214 22 80




19 Mayıs 2009 Salı

BENİ BU GÜZEL HAVALAR MAHVETTİ:-)

Beni bu güzel havalar mahvetti,

Böyle havada istifa ettim

Evkaftaki memuriyetimden.

Tütüne böyle havada alıştım,

Böyle havada aşık oldum;

Eve ekmekle tuz götürmeyi

Böyle havalarda unuttum;

Şiir yazma hastalığım

Hep böyle havalarda nüksetti;

Beni bu güzel havalar mahvetti.



ORHAN VELİ KANIK





Selam canlar...Çok canım sıkılıyor yahu, hava böyle güzel, bugün bayram ama ben çalışıyorum:-) Geçen akşam yürüyüşe çıkmıştık, Osman Ağa Meydanı'nda nefis köfte yapılıyor, seyyarda. Aklımı çeldi koku, parkta köfte ekmek yedim ben:-) Olsun, yürüyüp erittim sanırım:-)



Aşağıda göreceğiniz kurabiyeleri şiddetle tavsiye ederim, harika bir hamur oluyor, çok leziz kurabiyelere dönüşüyor. Aslında sade hamur dışına sarılıyor ama değişiklik olsun dedim.

İKİ RENKLİ KURABİYE

Tarfi SOFRA Dergisi'nin mart/2009 sayısından alınmıştır.

10-12 kişilik

MALZEMELER:

250 gr. tereyağı ( ben sana hamurişi kullandım )

3 su bardağı un

1 su bardağı pudra şekeri

1 pk. vanilya

3 çorba kaşığı yoğurt

2 çorba kaşığı kakao

1 çorba kaşığı süt

HAZIRLANIŞI:

Tereyağı eritip, ılımaya bırakın. Derin bir kaba un, pudra şekeri ve vanilyayı eleyin. İçine yoğurt ve ılımış tereyağını katıp yoğurun. Hamuru ikiye ayırıp yarısını streç filme sarın. Kalan hamura elenmiş kakao ve sütü katıp yoğurun. Kakaolu hamuru da streç filme sarın. Hamurları buzdolabına koyup 1-2 saat dinlendirin. Daha sonra hamurları üst üste yerleştirip rulo yapın. Tekrar streç filme sarın ve buzdolabında 1-2 saat bekletin. Soğuyan hamuru 1 cm. kalınlığında dilimleyin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 175 derecede fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin...



NOT: Bu kurabiye hamurunu önceden hazırlayıp, buzdolabında birkaç ay bekletebilirsiniz.

Kıtır poğaçaların tarifini daha önce vermiştim arkadaşlar. Bu sefer sadece iki tatlı kaşığı mahlep ekledim....



18 Mayıs 2009 Pazartesi

GİRESUN'DA BAHAR

İyi akşamlar canlar... Yaz öyle hızlı geldi ki birşey anlamadım, akşam kazakla gezen biz sabah birden tişörte terfi ettik. Ama hiç şikayetçi değilim, harika bir hava var. Pazar günü erkenden kalkıp Kale'ye ( Giresun Kalesi ) gittik eşimle, güzel bir gezdik. Efenim huzurlarınızda Giresun'da bir bahar günü...
Misler gibi çiçekler açmış....
Ağaçlar çiçeklenmiş...

Kayalardan bile yeşillik fışkırmış...
Oh...Misler gibi bezelyeler çiçeklenmiş...
Pancarsız (karalahana) olmaz tabi...
GİRESUN KALESİ...